Blog Taalkrachtig

Gezien de actuele beperkingen qua werk en reizen door het corona-virus wijs ik erop dat ik ook via Skype, Zoom en Microsoft Teams kan werken. Op een enkele korte hapering werkt dat prima. :-)

Heb je zin om in een informele en ontspannen sfeer je Duits te oefenen? En houd je van spelletjes? Dan ben je uitgenodigd voor mijn spelletjesavonden in Utrecht in De Branding.

Ik hoor dit mezelf als ik 86 ben wel zeggen hoor. Ik wil namelijk taalvitaal blijven. En jij? Test hieronder je taalleeftijd!

Ervaar je deze zes zinnen als goed of als fout? (antwoorden onderaan)

  1. Wij ervaarden dat als een probleem. GOED/FOUT
  2. Ik ga op vakantie. GOED/FOUT

Je hebt een leuke baan, maar je voelt je toch onzeker: omdat Nederlands niet je moedertaal is, vraag je je vaak af of je een mailtje goed hebt geschreven. Onder directe collega’s is het nog niet zo’n probleem, want zij kennen je.

‘Merel, wil jij eind van de middag de bestuursstukken nog verzendklaar maken?’ ‘Eh, tja, eigenlijk kan ik niet, maar als het niet anders kan, dan werk ik wel door.’ Wat zegt Merel nou eigenlijk? Het is geen nee, maar het is ook geen echte ja. Het hangt er tussenin.

De digitale revolutie neemt in haar kielzog een minstens even grote revolutie mee. Voor het eerst in de evolutie kan iedereen openlijk publiceren en algemeen herinnerd worden.

Openbaar schrijven was tot tien jaar geleden voorbehouden aan de Rafiki’s onder ons.

Je wilt je lezer natuurlijk aanspreken met je tekst. Dat doe je door te beginnen met iets herkenbaars voor hem/haar. ‘We hebben uw klacht in goede orde ontvangen’ is dat niet echt. Maar ‘U schrijft ons dat uw kraan al drie weken lekt’ wel. Dan denkt je lezer namelijk ‘dat klopt!’. Je aanwennen om zo je teksten te beginnen levert je drie voordelen op.

Ben je niet zo goed in schrijven maar wil je toch een professionele en zakelijke tekst afleveren? Staar je niet blind op formulering en woordkeus, maar focus je op inhoud en structuur.

Stel je kiest een boek uit in de bibliotheek. Waar ga je dan op af? Je oog valt in eerste instantie op boeken met een aantrekkelijke kleur of lay-out, je kijkt of de titel je aanspreekt, je scant de achterflap om te zien of het onderwerp je ligt en je bladert er eens doorheen om te checken hoeveel pagina’s het zijn en hoe de bladspiegel eruit ziet. Op dit moment heb je eigenlijk al besloten of dit boek je goed genoeg lijkt om te gaan lezen.

Je bent notulist en doet je uiterste best om goede notulen af te leveren. Maar je leidinggevende corrigeert altijd veel in je notulen en herschrijft soms zelfs stukken. Dat geeft je het idee dat je notulen niet goed zijn. Niet echt bevorderlijk voor je zelfvertrouwen als notulist! Maar zijn je notulen werkelijk zo slecht? Analyseer haar correcties en ontdek dat je probleem kleiner is dan je denkt! 

Iemand die een tekst corrigeert, pakt ongemerkt alles mee: inhoud, grammatica en spelling. Maar ook dingen die niet per se fout zijn maar die zij persoonlijk minder mooi vindt, anders zou doen of waar ze achteraf anders over denkt.

In mijn lessen Nederlands voor buitenlanders ontmoet ik ook vaak de Nederlandse collega of partner van mijn cursist. En elke keer komt dan dezelfde frustratie ter sprake. Die frustratie is dat de collega of partner van goede wil is om de ander te helpen Nederlands te leren, maar dat dat na een paar pogingen strandt. Collega’s gaan in het dagelijkse werkverkeer weer snel over op het Engels om er zeker van te zijn dat de (vak)inhoud overkomt. En partners vallen terug op het Engels omdat ze merken dat de verhouding docent-cursist niet bevorderlijk is voor de vrede en de rust in een relatie.

Go to top